EcoPiscicola

Reînviem tradiţia calităţii...
la preţ mic!

EcoPiscicola Giurgiu

Proiectul Fermei a luat naştere în anul 2012, când am început să ne documentăm serios despre avantajele creşterii crapului în cuşti plutitoare, încercând să găsim şi dezvotatori ai acestei idei în zona noastră. Datorită investiţiei destul de ridicate pe care o necesită o astfel de fermă, la acea dată erau foarte puţini temerari în zona de sud-est a ţării.
2013
Începutul este întotdeauna greu, dar promiţător În primăvară anului am achiziţionat prima noastră vivieră completă, împreună cu puietul necesar şi am început să experimentăm creşterea. Deşi la început de drum şi fără foarte multe informaţii, rezultatele erau îmbucurătoare. A fost un an plin de încercări în ceea ce priveşte tipurile de hrană dar şi de dezvoltare de metodologii de hrănire, număr de hrăniri pe zi şi începutul monitorizării factorilor chimici şi de mediu ce puteau influenţa hrănirea şi dezvoltarea crapului.
2014
Cu un know-how dezvoltat, plecăm din nou la drum în încercarea de a maximiza rezultatele din anul precedent. Am decis să nu ne dezvoltăm în ceea ce priveşte numărul de viviere şi am rămas şi în 2014 tot cu o vivieră formată din 6 boxe cu dimensiunea de 8m x 8m. Suprafaţa totală rămânând aceeaşi: ~ 400 metri pătraţi. Sezonul a fost unul de test/încercare pentru a îmbunătăţi tehnicile folosite, pentru a fundamenta toate cunoştinţele din primul an, dar şi pentru a vedea dacă a fost vorba de norocul începătorului. Rezultatele obţinute ne-au confirmat că suntem pe drumul cel bun, însă ne-au atras atenţia asupra faptului că lucrăm cu organisme vii, influenţate în mod direct de factorii de mediu.
2015
Dezvoltare durabilă şi atenţie sportita la factorii de mediu. Am decis în 2015 să ne dublăm capacitatea de producţie. La un calcul simplu aveam 2 viviere a 6 boxe fiecare, suprafara ajungând la ~ 800 metri pătraţi. Am continuat cu metodologia de hrănire deja matură după 2 ani de încercări, obţinând un spor constant şi susţinut, însă am continuat să ne documentăm. Am decis să cumpărăm echipamente profesionale pentru măsurat temperatura, nivelul oxigenului şi a celorlalte elemente chimice care puteau influenţă creşterea peştelui. Am început să facem un istoric pentru a putea previzionă în anii următori ritmurile de creştere şi dependenţă directă dintre temperatura apei şi nivelurile factorilor chimici.
2016
Continuăm dezvoltarea şi încercăm să optimizăm modul de hrănire, dar şi monitorizarea mai atentă a factorilor de mediu Anul acesta ne-am dublat din nou capacitatea de producţie, ajungând la aproximativ 1600 metri pătraţi de cuşti plutitoare. Pentru a eficientiza cantităţile de hrană şi a urmări cât mai bine sporul populaţiei piscicole, am creeat un sistem automatizat de calcul al hranei care ia în considerare sporul zilnic al peştelui şi este corelat cu temperatura apei. Acest sistem ne permite un control mai bun în ceea ce priveşte hrană zilnică oferită peştelui. Istoricul factorilor de mediu ne-a oferit deja o previziune destul de bine aplicabilă în acest an, puntând deja să identificăm lunile cheie în care peştele trebuie hrănit susţinut şi lunile în care factorii de mediu fac dificilă creşterea optimă a indivizilor.
X

Înscrieţi-va în NEWSLETTER!