Crap - Cyprinus carpio - Frăsinet
Crap - Cyprinus carpio - Salonta
Crap - Cyprinus carpio - Oglindă
EcoPiscicola

Reînviem tradiţia calităţii...
la preţ mic!

Crapul Românesc fără secrete

Generalităţi

Crapul sau Cyprinus carpio este un peşte teleostean din familia Cyprinidae.

Clasa Teleosteenilor (din greaca: teleios - complet, osteon - os) reprezintă peştii cu scheletul complet osificat. Aceştia au o răspândire de 90% în populaţia totală piscicolă a lumii şi sunt caracterizaţi de următoarele: corpul acoperit cu solzi ososi şi înotătoarea codală împărţită în două părţi egale. O altă caracteristică comună a teleosteenilor este fecundatia externă. Se face în apă, unde femela îşi elimină ouăle sau icrele, iar masculii spermatozoizii sau lapţii.

Cyprinidae este numele unei familii de peşti, numită popular şi „familia crapului”. Ea cuprinde circa 2.500 de specii, fiind cea mai numeroasă familie din categoria peştilor ososi. Aceşti peşti au un areal de răspândire foarte mare care vizează America de Nord, Europa, Africa şi Asia.

Speciile din această familie pot avea o lungime sub 2 centimetri, putând atinge uneori în cazuri excepţionale o lungime de peste 2 metri. Peştii sunt lipsiţi de dentiţie, această fiind înlocuită de o formaţiune osoasă în apropiere de faringe, asemănătoare dinţilor, care este aşezată pe două sau trei rânduri. Ciprinidele nu au stomac propriu zis, esofagul continuându-se direct cu intestinul. Vezica înotătoare este compartimentată fiind legată prin opt oscioare de urechea internă, acestea având rolul de a transmite vibraţiile urechii.

Majoritatea peştilor din această familie consumă hrană vegetală, alge dar şi animală ca nevertebratele mici. Cazuri de excepţie sunt Cosaşul (Ctenopharyngodon idella) și Novacul (Hypophthalmichthys molitrix) care consumă numai fitoplancton dar si Avatul (Aspius aspius) care este un pește răpitor.

Crapul de Frasinet

Este cel mai întâlnit tip de crap din crescătoriile intensive din România. Această familie de crap este foarte bine reprezentată de către Institutul de Dezvoltare Nucet şi s-a obţinut prin încrucişarea unor rase importate din Ungaria, Iugoslavia şi URSS cu crapul de Cefa.
Corpul este în totalitate acoperit de solzi. Poate fi recunoscut foarte uşor datorită capului mic şi a lăţimii considerabile a corpului, exemplarele foarte mari fiind aproape "rotunde". Este foarte bine adaptat la apele de ses şi deluroase, având o dezvoltare rapidă.

Crapul oglindă

Este asemănător ca şi proporţii cu crapul de Frăsinet, însă se deosebeşte prin lipsa aproape în întregime a solzilor. La noi în ţară sunt cunoscute două specii: Crapul de Ineu şi Crapul de Salonta, aceste nume provenind de la fermele unde au fost aduşi pentru prima dată. Despre crapul de Ineu este bine cunoscut faptul că a fost adus în anul 1964 din Iugoslavia, printr-un import de material biologic. În acest moment ferma din Ineu şi Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Nucet sunt singurele locuri unde acest tip de peşte este reprodus în stare pură, neexistând alterări genetice.

Crapul de Ropsa

Acest tip de crap poate fi foarte uşor confundat cu crapul sălbatic. Are corpul alungit, acoperit cu solzi, iar înotătoarele sunt roşii. Este foarte bine adaptat la apele reci, provenind din staţiunea de cercetare Ropsa, Rusia. Acesta a luat naştere din încrucişarea crapului de crescătorie de origine eurpeana cu Amurul, crap sălbatic cunoscut şi sub numele de Cteno sau Cosaş. Dincolo de asemănarea cu crapul sălbatic, această specie se pretează foarte bine creşterii intensive, având rezistenţă crescută şi randament bun.

De ce am ales să creştem crapul...
...dar mai ales cum o facem?

Pe piaţa din România crapul, alături de păstrăv sunt consideraţi peşti superiori, iar volumele de vânzări pentru aceste specii sunt cele mai mari. Clima din sud-estul ţarii se pretează foarte bine crapului, un peste de apă caldă - randamentul maxim al creşterii fiind atins când temperatura apei se află în intervalul 22-28 grade celsius, spre deosebire de păstrăv care preferă apele reci.

Valorile nutrive ale unui peste de 2-3 kg nu sunt de neglijat. Aproximativ 20 de procente sunt reprezentate de proteine uşor digerabile, iar în ceea ce priveşte grăsimile, acestea se găsesc în procent de aproximativ 3%, făcând parte din categoria grăsimilor nesaturate - "bune", principalul constituent fiind Omega 3, un acid gras care nu este produs de corpul uman. În ceea ce priveşte cantitatea energetică oferită de crap, aceasta se situează la aproximativ 1000 kcal/kg carne.

Cum îl creştem?...
Cu multă responsabilitate şi respect pentru clienţii noştrii. Sursele din care cumpărăm hrana sunt certificate şi recunoscute în domeniu, acestea folosind doar ingrediente ecologice care respectă cu stricteţe nevoile de dezvoltare ale crapului. Prin scurta analiză a speciei descoperim că minimul de proteine şi grăsimi pentru o dezvoltare optimă este de 20%, respectiv 10%. În cazul hranei pe care o folosim la creşterea peştelui din ferma noastră conţinutul de proteine este de minim 25%, acesta fiind constituit şi din proteină animală (făină de peşte) şi din proteină vegetală, oferind produsului finit un gust deosebit, foarte apreciat de clienţii noştrii fideli, iar procentul de grăsimi este de minim 13%, oferind astfel o dietă echilibrată populaţiei piscole. În ceea ce priveşte calitatea apei în care peştele se dezvoltă, aceasta este monitorizată extrem de atent. În timpul perioadei de creştere-hrănire măsurăm zilnic temperatura apei şi nivelul de oxigen dizolvat. În funcţie de rezultatele măsurătorilor, calculăm cantitatea de hrană necesară, pentru a evita pe cât posibil să supunem peştii stresului digestiv cauzat de hrănirea excesivă, dar şi pentru a obţine un procent de conversie cât mai mare a hranei în greutatea acestuia. Hrănirea excesivă, mai ales în perioada de randament maxim poate produce chiar şi decesul populaţiei piscicole prin acumularea de amoniac, dar şi prin accelerarea sistemului metabolic peste capabilităţile organismului acestora. Lunar mostre din bazinele noastre sunt examinate de laboratoare specializate şi avem întotdeauna o situaţie detaliată a componenentelor nocive din apă, încercând în permanenţă să le menţinem în limitele tolerate de către peşti, pentru a nu perturba ritmul de creştere sau calitatea acestora.

Crapul din ferma EcoPiscicola este destinat atât consumului uman cât şi popularii bazinelor piscicole. Pentru a ne asigura de calitatea peştelui şi pentru a fi siguri că oferim clienţilor spre consum doar crapi sănătoşi facem pe tot timpul anului analize prin sondaj din toate cuştile plutitoare şi mai mult decât atât deţinem şi aviz sanitar veterinar pentru aceştia.

Vă stăm la dispoziţie în timpul săptămânii pentru a vedea cu ochii dumneavoastră modul de creştere al peştelui şi grija pe care o avem în misiunea de a vă oferi un produs de o foarte bună calitate la un preţ corect, şi de ce nu pentru a ne deveni clienţi fideli!

Ferma oferă spre vânzare peştele atât în regim en-gross cât şi în regim en-detail. Peştele este vândut viu, în consecinţă foarte proaspăt, direct din bazinul piscicol.

Cu deosebită consideraţie,
Echipa EcoPiscicola!

X

Înscrieţi-va în NEWSLETTER!